E.M.Á.A. - Első Magyar Állatjogi Alapítvány
First Hungarian Foundation for Animal RightsRólunkCéljainkJogMédiaFórumTámogatóinkÁllatmentésÖrökbefogadás
Gazdira váró állatainkGazdira talált állatainkMegemlékezésGazdakereső program
2008. január 10.
Kullancsok támadása
és a terjesztett betegségek
Hazánkban legnagyobb egyedszámban a közönséges kullancs terjedt el,aki áldozatára fentről veti rá magát, leginkább bokrok, fák ágairól.A második a kutyakullancs, aki a fűszálak árnyékos oldalán lesben várja a megfelelő pillanatot és alulról kapaszkodik a kiszemelt egyedre.Februártól júniusig egy magasabb, augusztustól novemberig egy alacsonyabb aktivitási csúcsot mutatnak, de jószerivel egész évben számíthatunk előfordulásukra.

Vérszívásukon kívül azzal okozzák a bajt, hogy fertőző betegségeket terjeszthetnek.

A kullancs bőrből való eltávolítására sok hibás népi módszer él a köztudatban.Sajnos minden hagyományos módszer (Pl. bekenés krémmel, megégetés) a kullancs gyötrésével jár, minek következtében az kórokozót köphet áldozatába.Csak megfelelő eszközzel (pl. kullancskanál) ajánlatos kullancsot eltávolítani!

A távoltartásukra használatos cseppek, nyakörvek, sprayk kiválasztásánál a minőség legyen az elsődleges szempont!

Kullancs elleni oltás állatok számára nem létezik, csak az egyik általuk terjesztett betegség, a Lyme-kór elleni vakcina van forgalomban kutyák részére.A másik betegség a Babesiosis, ami sajnos gyakoribb, de védőoltás még nem áll rendelkezésünkre, csak a gyógykezelésre használatos szer kb. egy hónapos védő hatását tudjuk kihasználni.

Hírek
Sztorik
Felhívások
Adományozás
Kutyabaj
International


felhasználónév

jelszó

 regisztráció
 jelszóemlékeztető
 adatvédelem

E.M.Á.A. - Első Magyar Állatjogi Alapítvány